Content and Language Integrated Learning (CLIL)

Már az egyetemen is volt CLIL-re fókuszáló kurzus, de akkor, ott, főleg az elméletre fókuszálva elég nehéz volt elképzelni milyen is egy CLIL óra. Az érdeklődésemet már akkor is felkeltette, viszont a választásomat leginkább a két tanítási nyelvű általános iskolánkban folyó célnyelven történő szaktárgy oktatása motiválta.

2021. augusztusában vettem részt először ERASMUS+ mobilitási programban Dublinban. A program 2 hetes volt és a CLIL (Content and Language Integrated Learning), vagyis a tartalomalapú nyelvoktatásra fókuszált. Alapvetően az volt a célom, hogy inspirációt merítsek a célnyelven (angol) történő szaktárgy oktatásához.

A képzési helyszín Dublin központjában volt; a főbejáraton kilépve a neves Trinity College előtt találtam magam, és a város legfontosabb történelmi-kulturális látnivalói mind könnyen megközelíthetők voltak gyalog. A 2 hét során 2 oktató tartott képzéseket. Mindketten nagy tapasztalattal, szaktudással rendelkező oktatók voltak és szívesen válaszoltak a kérdéseinkre. A kurzuson egyedüli magyarként vettem részt, de több lengyel, cseh, német, francia és szlovák kollégával dolgoztam együtt a képzés során.

Az intenzív, két hetes kurzus alatt először a CLIL elméleti hátterével ismerkedtünk meg majd passzív megfigyelőkből aktív gyakorlóivá váltunk a módszernek. A CLIL-t egyszerűen úgy lehetne megfogalmazni, hogy angolt tanítunk és angol nyelven tanítunk (értve ez alatt nem csak az idegen nyelvi órákat, hanem például a földrajzot). A segédanyagokkal, videókkal szemléltetett órákon bemutatták a módszert, majd a második héten már a gyakorlati alkalmazásra került a hangsúly. Gyakorlatban próbáltuk ki CLIL feladatokat és megbeszéltük az elméleti hátteret, illetve azt, hogy hogyan tudjuk ezeket beépíteni a saját pedagógiai folyamatainkba. Például földrajz, történelem, kémia órákat kellett terveznünk, majd mikrotanítás során kipróbálni a feladatokat és bemutatni a csoportnak. Dolgoztunk IKT eszközökkel is, illetve csoportos és páros munkaformában. A CLIL-en kívül rengeteg játékos feladattal lettem gazdagabb, amiket szívesen alkalmazok a tanóráimon. A szakmai képzés mellett a CES lehetőséget biztosított több kultúrával, történelemmel kapcsolatos előadás meghallgatására is, illetve délutáni szociális, városnéző programokat is szervezett. Többek között az Ír-sziget nyugati oldalán fekvő Galway városába és a Moher sziklákhoz is szervezett kirándulást.

Összességében érdekesnek találtam a kurzust, mind témájában, mind megvalósításában. Sokmindent szeretnék kipróbálni és beépíteni pedagógiai munkámba. Mind a kurzust mind pedig Dublint mindenkinek szívesen ajánlom!

Képzés helye, ideje: CES Dublin, Ireland, 2021.08.16-27.

Küldő intézmény: Cserepka Iskola, Pécs

©SMART Tanítás és Tanulás a Cserepkasuliban | Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el